Eletta Daemen Meubelmaker

WERKWIJZE


Mijn missie is om mooie dingen te maken van hout en daarmee ook enthousiasme te creëren voor het gebruik van duurzame materialen.

Voor mijn meubels maak ik graag gebruik van stadshout. Dat is afkomstig van gekapte bomen uit de stad, die gezaagd en gedroogd worden tot hout dat geschikt is om meubels van te maken. De bomen zijn uitdrukkelijk niet gekapt ‘voor hun vlees’, maar moesten wijken voor verbouwingen of zijn omgewaaid in een hevige storm. Het aanbod is altijd wisselend en het hout heeft een mooie levendigheid. Ik vind het altijd leuk om het hout bij de stadszagerij te gaan bekijken en ter plaatse een keuze te maken voor de houtsoort. Ik gebruik wat er lokaal beschikbaar is, in plaats van hout te importeren uit het buitenland. Zo heb ik een dressoir van esdoornhout gemaakt van bomen uit het Vondelpark in Amsterdam.
Zo nu en dan maak ik ook kleinere projecten van ‘oud’ hout of restmateriaal. Het uiteindelijke product straalt op geen enkele manier iets ‘hergebruikts’ uit; door het hout uitvoerig te schuren, schaven, verzagen en verlijmen wordt het een heel nieuw product. Een goed voorbeeld zijn de serveerplankjes die ik heb gemaakt van oude traptreden die al in de afvalbak waren beland.

Ik vind het mooi om klassieke houtverbindingen te gebruiken, zoals de zwaluwstaart of pen- en gatverbinding. Deze zijn bijvoorbeeld te zien bij dit krukje en dit tafeltje.